Henny Tolboom had nog maar heel kort te leven. Alleen donorlongen konden zijn leven redden. En dat gebeurde. Met dank aan zijn donor vertelt hij zijn verhaal, en wat vindt hij het leven weer mooi!

“In 2013 kreeg ik van mijn arts een zeer slecht bericht te horen. De strekking hiervan was: ‘Meneer Tolboom, vanwege een progressieve longfibrose heeft u zonder donorlongen nog maar anderhalve maand te leven’. Ik werd direct opgenomen in het Erasmus MC en daar heb ik moeten wachten op geschikte donorlongen. Vlak voor de transplantatie werd ik nog aan de hartlongmachine gekoppeld (ECMO), zo slecht ging het met mij.

Op 8 september 2013 kwam het verlossende bericht dat er donorlongen waren aangeboden en werd ik met succes getransplanteerd. Vijf weken na de transplantatie liep ik zonder hulpmiddelen het ziekenhuis weer uit. Thuis aangekomen ben ik direct begonnen aan mijn revalidatie bij de fysiotherapie en startte ik met wandelen om mijn conditie weer op peil te brengen. Alles ging voortvarend en na 8 maanden liep ik mijn eerste duurloop van 5 kilometer, samen met het team van de fysiotherapie. Wat was ik een blij mens!

Na deze mooie ervaring heb ik mijn conditie verder opgebouwd tot een wel hele mooie prestatie. Na één jaar kon ik samen met de IC-arts meedoen aan de Rotterdamse Bruggenloop. Wat een prachtige belevenis was dat. Dat ik deze 15 kilometer kon volbrengen, voelde als een triomftocht. Aan de finish stond de transplantatiearts op mij te wachten, dat was een erg emotioneel moment.

Daarna heb ik aan verschillende prestatielopen meegedaan,  zoals de 10 kilometer CPC Loop Den Haag, de kwart marathon in Rotterdam en heel veel wedstrijden van 5 kilometer. Ik train nu 3 à 4 per week, waarvan een deel bij een atletiekvereniging  en dat gaat goed. Het mooie hiervan is dat mijn longinhoud in 3 jaar tijd is toegenomen van 4.7 liter naar 5.3 liter. En dan, tot slot, nog mijn mooie prestatie op 21 mei 2017 in de Marathon van Leiden. Ik liep daar de 10 kilometer in mijn donorshirt en dat ging uitstekend bij warm weer. Ik zette een mooie tijd van 1.07.55 neer. Ik hoop oprecht dat ik daarmee mensen heb kunnen bereiken om zich aan te melden als orgaandonor.

Ik wil mijn donor bedanken voor het mooie leven dat ik weer terug heb gekregen en tevens gaan mijn gedachten uit naar de nabestaande van de donor.”

Een nieuw leven ontvangen,
Een offer gebracht,
Een lied om te zingen na duistere nacht,
Kracht en levenslucht heb ik gekregen,
Dank aan mijn donor dat ik mag leven.