Wij werken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en zetten ons in voor een continue verbetering van onze patiëntenzorg.

Wij werken intensief samen met onze andere erkende longcentra. We hebben een nieuwe perfusiekamer en landelijke deskundigheid op het gebied van het gebruik van de hart-longmachine.

Centrum voor topreferente zorg

Ons centrum voor longtransplantatie is door de Nederlandse Federatie van Universitaire ziekenhuizen (NFU) aangewezen als centrum voor topreferente, zeer specialistische, zorg. In Nederland zijn er in totaal 3 longtransplantatiecentra. Naast het Erasmus MC, beschikt ook het UMC Groningen en het UMC Utrecht over een longtransplantatiecentrum.

30-40 longtransplantaties per jaar

Op dit moment voeren wij ongeveer 30-40 longtransplantaties per jaar uit. Het is de verwachting dat dit aantal de komende jaren verder zal toenemen.

Jaarlijks ontvangen we rond de 160 verwijzingen voor beoordeling voor een longtransplantatie. Wij hebben bijna 200 patiënten in nazorg ná een longtransplantatie, en staan er ongeveer 50 mensen op de wachtlijst.

Er is een zeer lage sterfte op de wachtlijst. Dat komt door het gehanteerde LAS systeem en onze moderne overbruggingsmethoden naar een longtransplantatie. Het aantal getransplanteerde patiënten dat na 1 jaar nog in leven is, is ruim 85%. Dit is een zeer goed succespercentage, vergeleken met internationale cijfers.

We beschikken over een perfusiekamer, en een hartlongmachine:

Begin 2017 hebben wij in het Erasmus MC een nieuwe perfusiekamer in gebruik genomen. Hier kunnen transplantatieorganen voortaan beter worden geconserveerd en geven wij deze een betere start. In Nederland zijn er slechts 2 universitaire centra die over zo’n speciale perfusieruimte beschikken, het Erasmus MC en het UMC Groningen. Perfusie betekent het op gang houden van de vochtcirculatie in het orgaan. Later dit jaar zullen we perfusie gaan toepassen bij longen.

Soms zijn organen op het moment van transplantatie niet in optimale conditie. Het stervensproces brengt altijd schade aan organen toe. Door organen in de perfusiekamer op een speciale pomp aan te sluiten en door te spoelen, wordt dit proces vertraagd en blijven ze beter geconserveerd. Vooralsnog worden organen doorstroomd met een speciale perfusievloeistof waaraan zuurstof is toegevoegd. Dat maakt het mogelijk om de kwaliteit van het orgaan te kunnen onderzoeken en de conditie van het orgaan in sommige gevallen zelfs te verbeteren. Deze techniek, ‘ex vivo lung perfusion’ (EVLP) genaamd, is beschikbaar sinds maart 2018 in het ErasmusMC.

Sinds wij de beschikking hebben over deze techniek is er een duidelijke stijging te zien in het aantal longtransplantaties dat wij hebben verricht. Hoe meer longtransplantaties er verricht kunnen hoe beter dit is voor onze patiënten op de wachtlijst. Wij kunnen hiermee meer patiënten helpen en de gemiddelde wachttijd op de wachtlijst zal hierdoor korter worden.

Het Erasmus MC heeft grote landelijke deskundigheid op het gebied van het gebruik van de hartlongmachine, ook wel ‘ECMO’ genoemd. Deze kennis en kunde is gebundeld binnen het Academic Center of excellence for Extra Corporele Membraan Oxygenatie. Als er echt geen andere opties meer zijn, maken wij bij een beperkte groep patiënten gebruik van deze hartlongmachine om tijd tot aan de transplantatie te winnen. Met de hartlongmachine wordt buiten het lichaam zuurstof toegevoegd aan het bloed dat de organen van zuurstof voorziet. Hierdoor kan iemand, ondanks het falen van de longen, in leven blijven en neemt de kans op een transplantatie toe.

Betrokken afdelingen

0%
van de patiënten op de wachtlijst ontvangt binnen 2 jaar een longtransplantatie
0-40
longtransplantaties verzorgen wij per jaar
0
verwijzingen voor beoordeling voor een longtransplantatie per jaar
0
patiënten in nazorg ná een longtransplantatie, en ongeveer 50 mensen op de wachtlijst

Het Erasmus MC werkt samen met de volgende instanties

Nederlandse Transplantatie Stichting

www.transplantatiestichting.nl

The International Society for Heart and Lung Transplantation

www.ishlt.org

Samenwerkende centra

Het Erasmuc MC werkt samen met ziekenhuizen door heel Nederland.

Het Erasmus MC in Rotterdam is het expertisecentrum van de regio Zuidwest-Nederland.

Rijnstate Ziekenhuis
Reinier de Graaf Ziekenhuis
Laurentius Ziekenhuis
Maxima MC
Gelre Ziekenhuis
Langeland Ziekenhuis
Elkerliek Ziekenhuis
Ziekenhuis Gelderse Vallei
Bovenij Ziekenhuis
Dijklander Ziekenhuis
St. Anna Ziekenhuis
Ziekenhuis Amstelland
Haga Ziekenhuis
Reinier de Graaf Gasthuis
Beatrix ziekenhuis
Francisus Gasthuis & Vlietland
IJsselland Ziekenhuis
Maasstad Ziekenhuis
Ikazia Ziekenhuis
Spijkenisse Medisch Centrum
Albert Schweitzer Ziekenhuis
Amphia
Admiraal de Ruijter Ziekenhuis
ZorgSaam Ziekenhuis
Bravis Ziekenhuis
Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis
CWZ
LUMC
Isala
Groene Hart Ziekenhuis
Haaglanden Medisch Centrum
Zuyderland Medisch Centrum
St. Elisabeth Hospitaal / Curacao Medical Centre CMC
Logo Maastricht UMC+
Logo Noordwest Ziekenhuisgroep
Radboudumc logo
Ziekenhuis Rivierenland
Slingeland Ziekenhuis logo
Spaarne Gasthuis logo
St. Antonius Ziekenhuis logo
Tergooi ziekenhuis
UMCG logo
Van Weel-Bethesda Ziekenhuis logo
UMC Utrecht
Alrijne ziekenhuis logo
Amsterdam UMC logo
Catharina Ziekenhuis
Ciro Horn logo
Dr. Horacio E. Oduber Hospital logo
Sallandse Aandacht | Deventer Ziekenhuis logo
Jeroen Bosch Ziekenhuis logo
Medisch Spectrum Twente Ziekenhuis logo

Locaties van de samenwerkende ziekenhuizen in Nederland, Aruba en Curaçao

Kaart van Nederland met de locaties van het netwerk